در دنیای حرفه‌ای امروز فن بیان و مهارت‌های ارتباطی مؤثر، امری است بسیار مهم و حائز اهمیت و جلسات کاری ، بستر مشترکی است که در آن افراد ملزم به بیان ایده‌ها و نظرات خود هستند. با این حال، برای بسیاری از افراد، صحبت کردن در جلسات می‌تواند اضطراب‌آور و پر چالش باشد. ترس از صحبت کردن در مقابل دیگران، ترس از قضاوت شدن یا ترس از اشتباه می‌تواند مانع بزرگی در برقراری ارتباط مؤثر در جلسات شود. در این مقاله، برخی از استراتژی‌های عملی برای غلبه بر اضطرابِ صحبت کردن در جلسات کاری را بررسی خواهیم کرد.
برای جلسات آماده باشید
مهم است که برای جلسه به‌خوبی آماده‌باشید. آمادگی نقش کلیدی در ایجاد اعتمادبه‌نفس و کاهش اضطراب دارد. قبل از جلسه در مورد دستور کار و موضوعات موردبحث در جلسه تحقیق کنید. برای جمع‌آوری افکار و سازمان‌دهی ایده‌هایتان زمان بگذارید. نکات کلیدی را یادداشت کنید یا یک طرح کلی ازآنچه می‌خواهید در طول جلسه بیان کنید، آماده کنید. آماده بودن، به شما حس کنترل می‌دهد و همچنین به شما کمک می‌کند هنگامی‌که زمان صحبت کردن فرامی‌رسد اعتمادبه‌نفس بیشتری داشته باشید.
تمرین کنید
موضوعاتی که تصمیم دارید در مورد آن صحبت کنید را تمرین کنید. می‌توانید سخنرانی یا نکات صحبت خود را در مقابل آینه یا با یک دوست یا همکار مورد اعتماد تمرین کنید. تمرین به شما کمک می‌کند تسلط بیشتری نسبت به موضوعات موردبحث داشته باشید و اعتمادبه‌نفس خود را افزایش دهید. به لحن صدا، زبان بدن و سرعت گفتار خود توجه کنید. شفاف، واضح و با اطمینان صحبت کردن، باعث می‌شود در جلسه، حرفه‌ای‌تر به نظر برسید.
مدیریت اضطراب
اضطراب خود را مدیریت کنید. طبیعی است که قبل از صحبت در یک جلسه، استرس و اضطراب داشته باشید، اما راهکارهایی وجود دارد که به شما در مدیریت اضطراب کمک می‌کند. برای آرام کردن خود نفس عمیق بکشید یا از سایر تکنیک‌های آرامش‌بخش استفاده کنید. یکی از بهترین روش‌های کنترل استرس و اضطراب ِقبل از جلسه این است که افکار منفی را به چالش بکشید و آن‌ها را با جملات تأکیدی مثبت جایگزین کنید. سعی کنید خود را در حال موفقیت در جلسه و دریافت بازخورد مثبت تجسم کنید. به یاد داشته باشید، همه اشتباه می‌کنند، و اگر شما هم مرتکب اشتباهی شوید، چیزی از ارزش‌های شما کم نخواهد شد بنابراین، از فرصت یادگیری و رشد از هر چالشی که ممکن است در طول جلسه با آن روبرو شوید، استفاده کنید.
یکی از بهترین روش‌های کنترل استرس و اضطراب ِقبل از جلسه این است که افکار منفی را به چالش بکشید و آن‌ها را با جملات تأکیدی مثبت جایگزین کنید
ارتباط غیر کلامی
به ارتباط غیرکلامی و زبان بدن خود توجه کنید. ارتباط غیرکلامی شما نقش مهمی در نحوه دریافت پیام شما توسط مخاطب یا مخاطبانتان دارد. سعی کنید تماس چشمی با مخاطبان حفظ کنید، از حرکات دست مناسب استفاده کنید و برای ایجاد اعتمادبه‌نفس صاف بایستید یا بنشینید.
بر پیام اصلی خود تمرکز کنید
روی پیام اصلی تمرکز کنید. در طول جلسه، مهم است که بر پیام اصلی که می‌خواهید منتقل کنید متمرکز بمانید. از گم‌شدن در جزئیات غیرضروری بپرهیزید و در عوض، با اطمینان و واضح در مورد نکات اصلی که می‌خواهید به آن‌ها برسید صحبت کنید. سعی کنید کوتاه و مرتبط با بحث صحبت کنید و مثال‌ها یا شواهدی برای حمایت از ایده‌های خود ارائه دهید. در مسیر خود بمانید و از سروکله زدن یا خارج شدن از موضوع خودداری کنید، زیرا می‌تواند پیام شمارا کمرنگ کرده و اعتبار شمارا کاهش دهد.
سعی کنید کوتاه و مرتبط با بحث صحبت کنید و مثال‌ها یا شواهدی برای حمایت از ایده‌های خود ارائه دهید
استفاده از فناوری
از فناوری استفاده کنید. استفاده از فناوری می‌تواند به کاهش اضطراب صحبت کردن در جلسه کمک کند. ویژگی‌هایی مانند ارائه اسلاید، استفاده از کنفرانس ویدئویی یا استفاده از نرم‌افزار مدیریت جلسات می‌تواند ارتباطات را بهبود بخشد و اعتمادبه‌نفس در جلسات را افزایش دهد. از قبل با این فناوری آشنا شوید و مطمئن شوید که به‌درستی کار می‌کند تا از هرگونه مشکل فنی در طول جلسه جلوگیری کنید. اگر از وسایل کمک بصری مانند اسلایدها استفاده می‌کنید، مطمئن شوید که واضح و ازنظر بصری جذاب هستند. اسلایدهایتان را ساده نگه‌دارید و از شلوغی بیش‌ازحد آن‌ها با اطلاعات زیاد خودداری کنید. استفاده مؤثر از کمک‌های بصری و زبان بدن می‌تواند ارائه شمارا بهبود بخشد و به شما کمک کند پیام خود را به‌طور مؤثرتر منتقل کنید.
بازخورد بگیرید
سؤال بپرسید و بازخورد بخواهید. پرسیدن سؤال و دریافت بازخورد از همکاران و مدیران می‌تواند به شما در ایجاد اعتمادبه‌نفس و بهبود مهارت‌های ارتباطی شما کمک کند. علاوه بر این، به بازخورد منفی به‌عنوان فرصتی برای یادگیری و رشد نگاه کنید تا شکست. بازخورد را در جلسات آینده خود بگنجانید تا به‌طور مستمر مهارت‌های گفتاری خود را بهبود ببخشید.
به خاطر داشته باشید هر انسانی نقاط قوت و ضعف منحصربه‌فرد خود را دارد و اصلاً مهم نیست، زمینه‌هایی داشته باشیم که باید در آن‌ها پیشرفت کنیم. فرصت‌های یادگیری و رشد را در آغوش بگیرید و از بیرون آمدن از منطقه امن خود و صحبت در جلسات نترسید. به یاد داشته باشید که ایده‌ها و نظرات شما ارزشمند هستند و مشارکت شما می‌تواند در موفقیت جلسه و موفقیت کلی تیم یا سازمان شما تفاوت ایجاد کند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

گفتار ثروت ساز

چگونه در جلسات کاری ، با قدرت و با اعتماد به نفس صحبت کنیم؟
کتابی کاربردی برای افرادی که تازه وارد محیط کار شده‌اند

این مقالات را هم بخوانید